Barn Conversion

Lancashire

This is a refurbishment project for a 300 year-old barn in Lancashire. The property is situated in an idyllic setting near the Trough of Bowland and is owned by one of our commercial clients who appointed us to convert it into a luxury home for their family.

We introduced large openings on the south facing wall to let a maximum amount of daylight into the living spaces and allow long uninterrupted views onto the landscape. The circulation areas were conceived as a series of interconnected spaces weaving through the living areas with varying degrees of exposure to natural light.

A large opening was also formed internally to give access to the lean-to shed abutting the original barn building which was previously used as a milking parlour. This volume was partly rebuilt to incorporate a large horizontal window onto the garden and enable the kitchen / diner to be as open as possible to the lounge. Combined together these spaces create a free flowing sequence where the whole family can interact whilst in different rooms.

All external walls were insulated and tanked as appropriate to ensure compliance with the latest energy efficiency standards. All the windows were triple glazed and fitted to the uneven existing rubble walls. Adjustments to the existing openings had to be made to enable the fitting tolerances of the new windows to be achieved. A layer of render was locally applied inside the reveals to create a smooth face against which the weather seal around the windows could perform.

The main fireplace was clad in limestone slabs which were individually selected from a local quarry and were treated as necessary with a colour enhancer to ensure the desired finish was achieved. Local slate was also used to clad the walls of the steam room.

Designed as a lightweight element, the main staircase is made of steel with open risers and oak treads. The powder-coated finish of the steelwork was coordinated to match the colour of the outer frames of the aluminium windows. The external railings and the balcony outside the master bedroom’s window are also finished in the same colour.

The steelwork for the staircase was manufactured and powder coated in a metal workshop in Manchester and assembled on site to very stringent tolerances. The oak treads were then site measured and made to fit the steelwork. The balustrade was later added to finish the composition, it is made of slender vertical stainless steel rod sections spanning between the oak treads and the ceiling and further accentuates the lightweight-ness of the whole assembly.

At the top of the staircase there is a large landing area with a house shaped void ‘carved’ out of the attic space to give light from above via a couple of skylights. The floor of the landing features a section of toughened glass so that some of the natural light of the landing can filter through to the corridor below. The original barn doors were replaced with triple glazed sliding doors so that maximum levels of daylight and open aspect to the outside could be achieved.

Directly facing the barn across an area of hard landscaping is the siberian larch clad garden shed. It is positioned directly in line with the house-shaped volume above the landing and borrows its proportion from it so as to establish a formal relationship between the space inside the house and the elements of the landscape.